Schade door winters weer
Met winterweer gaat het aantal verkeersongelukken en schadeclaims op de autoverzekering omhoog. Wat dekt je verzekering bij schade door winterse omstandigheden op de weg of een sneeuwbalgevecht? En ben je aansprakelijk voor schade als je rijdt zonder winterbanden?
Meer ongevallen en autoschade
Op koude dagen als de temperatuur voortdurend onder het vriespunt ligt, ontvangen verzekeraars meestal zo’n 500 extra claims van autoschade. Bij sneeuwval kan het aantal schadegevallen zelfs verdubbelen. Met het veranderende klimaat worden de winters zachter, maar neemt de kans op extreme sneeuwbuien toe.
De ANWB ziet tijdens de herfst meer schades door aanrijdingen. En tijdens dat laatste kwartaal van het jaar zijn er maandelijks zo’n 30% meer kettingbotsingen. In bijzondere situaties kunnen verzekeraars wat soepeler zijn en schades onderling regelen, zoals na grote kettingbotsingen.
Wat dekt je autoverzekering?
Of je dekking hebt voor schade door winters weer hangt af van welke autoverzekering je hebt. WA, beperkt- of volledig cascodekking.
Storm-, hagel – en ruitschade
Autoschade door bijvoorbeeld storm en hagel is gedekt op de volledig- of beperkt cascodekking van je autoverzekering. Het voordeel is dat je na een schadeclaim niet terugvalt op de bonus-malusladder. Je houdt dus je no-claimkorting en je schadevrije jaren. Hetzelfde geldt voor ruitschade.
Heb je alleen een WA-autoverzekering? Dan draai je zelf op voor schade aan je auto. Je verzekering dekt alleen schade die je met de auto aan een ander veroorzaakt.
Schade door sneeuwballen en slippartijen
Veel schade aan de eigen auto door winters weer is alleen gedekt met een allrisk- of volledig cascoverzekering. Denk aan schade door:
- Slippen en botsen.
- Ongelukkig in de sloot belanden door gladde wegen.
- Sneeuwballen of pekel.
- Het instorten van bijvoorbeeld het dak van je garage door hevige sneeuwval.
Claimen kost schadevrije jaren
Het nadeel daarvan is dat een schadeclaim ten koste gaat van je schadevrije jaren en misschien je no-claimkorting. Daarom is het soms beter om schade zelf te betalen.
Gooit iemand expres een sneeuwbal tegen de auto en heb je schade? Dan valt dit ook onder de allrisk-dekking en is er dus terugval in schadevrije jaren of no-claimkorting. Tenzij je de schade bij de veroorzaker kunt verhalen. Een baldadige actie van kinderen tot 14 jaar kun je verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders of verzorgers.
Winters weer en pechhulp
Bij autopech kun je een pechdienst inschakelen. De Wegenwacht heeft bij streng winterweer met vorst soms wel tweederde meer pechmeldingen dan normaal. Denk aan startproblemen, kapotte of leeggelopen accu’s en vastgevroren portieren of handremmen.
Gedekt door pechhulp?
Pech door bevroren brandstof is niet altijd gedekt door pechhulp. Vastzitten in de sneeuw of modder is meestal ook uitgesloten, maar wel gedekt op de autoverzekering.
Je pechhulpdekking hangt af van het (gekozen) dekkingsgebied. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een dekking in je eigen woonplaats, heel Nederland of heel Europa. Sommige verzekeraars bieden ook wereldwijd pechhulp aan.
Autorijden bij gevaarlijk weer (code rood)
Bij écht slecht weer kan het KNMI een waarschuwingscode afgeven per provincie. Code geel, oranje of rood. Bij code rood geldt een weeralarm en is het opletten geblazen voor bijvoorbeeld verraderlijke gladheid. Zolang je alle normale voorzorgsmaatregelen neemt, kun je gewoon verzekerd de weg op.
Boete voor slecht zicht
Je kunt wel een boete van een paar honderd euro krijgen voor rijden met slecht zicht. Als je bijvoorbeeld je bevroren autoruiten niet goed schoon krabt, is de boete al meer dan €300. Zijn de buitenspiegels ook beslagen of bevroren, dan komt daar nog eens €180 bij.
Winterbanden en aansprakelijkheid
In Nederland zijn winterbanden niet verplicht bij winters weer. Dit is wel verplicht in landen als Duitsland, Noorwegen, Zweden en Finland. In die landen kun je een boete krijgen.
Grof nalatig in het buitenland
Rij je in deze landen in bepaalde periodes zónder winterbanden en krijg je een verkeersongeval? Dan kun je problemen krijgen. Je kunt mede-aansprakelijk worden gesteld voor het ongeval. Ook al was dit buiten je schuld om. Je bent dan ‘grof nalatig’ geweest. De verzekeraar kan dan weigeren je schade uit te betalen.
In Nederland speelt het ontbreken van winterbanden hierbij geen rol.
Tips om de kans op vorstschade te verkleinen
- Zet de auto niet op de handrem bij vorst, om vastvriezen te voorkomen. Zet hem eventueel in de eerste versnelling.
- Voorkom bevriezing van het koelsysteem door antivries te gebruiken.
- Neem slotenspray mee om een bevroren slot te ontdooien.
- Zorg voor een goede ijskrabber in je auto. Voor onvoldoende zicht kun je een boete krijgen.
- Ontdooi bevroren autoruiten niet met warm of heet water. De autoruiten kunnen daardoor barsten!
- Controleer de autoruiten op sterretjes. Bij vorst kunnen deze groter worden en kan de ruit barsten.
- ANWB geeft als tip om de portierrubbers in te vetten met vaseline, talkpoeder of siliconenspray. Deze 3 middelen verdrijven vocht, waardoor je je portieren makkelijker kunt openen bij vorst.
- Laat je motor niet stationair draaien tijden het krabben van de ruiten. Hierdoor slijt deze sneller.
Bron: www.consumentenbond.nl