Cyberverzekering voor bedrijven

Is een cyberverzekering zinvol voor mijn organisatie? Een cyberverzekering heeft zin voor elke onderneming, van welke omvang dan ook, die beschikt over vertrouwelijke informatie en/of klantgegevens. De per 1 januari 2016 van kracht zijnde Wet Meldplicht Datalekken, stelt strenge eisen aan het veilig bewaren van gegevens. Hierdoor is het aansprakelijkheidsrisico voor bedrijven aanmerkelijk verzwaard. Naast het aansprakelijkheidsrisico voor schade aan derden, kan ook de schade die bedrijven zelf lijden door cybercriminaliteit, desastreus zijn. Diefstal of verlies van gevoelige informatie over klanten of werknemers kan iedere onderneming overkomen. Het verlies van ƩƩn laptop kan al tot ernstige financiƫle gevolgen en reputatieschade leiden.

Traditionele aansprakelijkheidsverzekeringen bieden zelden dekking voor aansprakelijkheid naar aanleiding van cyberincidenten. In de regel bieden algemene aansprakelijkheidsverzekeringen alleen dekking in geval van letsel of fysieke schade.
Hoewel deze middelen zeker kunnen helpen schade te voorkomen of beperken, vormen ze geen garantie tegen datalekken of andere cyberincidenten. Helaas zijn er tal van voorbeelden van grote multinationals die het slachtoffer zijn geworden van cybercrime. Zelfs de beste antivirussoftware en de meest ervaren inhouse IT-experts konden dit niet verhinderen.
Ook wanneer je als onderneming gebruik maakt van externe partijen, blijf je verantwoordelijk voor de data. Zelfs als een datalek optreedt bij een externe server, rust er een aansprakelijkheidsrisico bij degene die de data bij de externe partij in beheer heeft gegeven. Een cyberverzekering blijft daarom aan te raden ook als alle gegevens in de cloud staan opgeslagen.
Of gegevens nu op een eigen server worden opgeslagen of in de cloud, voor de dekking maakt dit geen verschil. In beide gevallen zijn cyberincidenten voor de volledige polislimiet verzekerd conform de dekkingsvoorwaarden, zowel voor eigen schade als voor de aansprakelijkheidsschade jegens derden.

Over het algemeen dekt de cyberverzekering zes onderdelen:

  • Systeeminbraak
  • Privacy
  • Digitale aansprakelijkheid
  • Hacking
  • Afpersing
  • Omzetverlies door
  • cyberaanvallen
Zeker niet. Verzekeraar heeft een wereldwijd netwerk van specialistische dienstverleners opgezet, zoals forensische-, juridische- en cyberexperts en specialisten op het gebied van fraude en public relations. Na een cyberincident wordt in overleg met verzekeraar bepaald, welke partijen ingeschakeld moeten worden om de crisis onder controle te krijgen. Deze dienstverlening en de kosten ervan maken standaard onderdeel uit van de cyberverzekering.
Cyberverzekering voor bedrijven - Verzekeringen in Winterswijk

Wij helpen je graag verder

In 100 jaar is het ander-half-mans-assurantiekantoor uitgegroeid tot een betrouwbaar en bloeiend bedrijf met ruim 30 medewerkers!

Zakelijk & Particulieren

Pensioenen & Hypotheken

Altijd actueel

  • 2 januari

    Schade door winters weer

  • 2 januari

    Premie aanpassingen 2025 – wijzigingen op uw polis