WIA (Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen)

De Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) is per 29 december 2005 in werking getreden en is de opvolger van de WAO. Deze wet regelt een uitkering voor de periode nadat uw werknemer 104 weken aaneengesloten ziek is geweest (oftewel de wettelijke loondoorbetalingstermijn). De WIA is een werknemersverzekering.

Als werkgever kunt u ervoor kiezen eigen risicodrager te worden voor de WIA. Dit betekent dat u als werkgever het risico draagt voor de arbeidsongeschiktheid van uw (ex)-werknemers. De betaling van de WGA-uitkering en de kosten van de re-integratie komen voor uw rekening. Het gaat dan om zieke werknemers, maar ook om ex-werknemers die een WGA-uitkering kregen toen ze bij u in dienst waren.

Eigen risico dragen betekent dat u minder aan premies Werkhervattingskas betaalt en meer invloed heeft op mogelijke re-integratie.

WIA (Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) - Verzekeringen in Winterswijk

Voor meer uitleg klik op Ć©Ć©n van onderstaande links:

De WAO is vervangen door de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Dit nieuwe arbeidsongeschiktheidsstelsel kan voor u als werknemer grote financiƫle gevolgen hebben bij arbeidsongeschiktheid.

Het accent ligt niet langer op de mate van arbeidsongeschiktheid, maar op ‘wat je nog wel kunt’ en het vinden van werk dat je nog aankunt. De WIA die twee jaar na de eerste ziektedag ingaat, onderscheid drie trajecten:

1. De IVA-Regeling: Volledig (80% – 100%) en duurzaam arbeidsongeschikt
Als u voor 80% tot 100% duurzaam arbeidsongeschikt wordt verklaard, komt u in aanmerking voor een uitkering uit de Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA). Deze regeling biedt u tot uw AOW leeftijd een uitkering van 75% van uw laatst verdiende loon tot circa ā‚¬ 48.716,-.

2. De WGA-Regeling: 35% – 80% arbeidsongeschikt
Als u voor 35% tot 80% of volledig maar niet duurzaam arbeidsongeschikt wordt verklaard, valt u onder de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). De WGA biedt een uitkering die in twee periodes uiteen valt. In de eerste periode ontvangt u maximaal 38 maanden een loongerelateerde uitkering die inclusief eventueel verdiend loon tenminste 70% van het laatstverdiende loon bedraagt. ‘Wie werkt wordt beloond’ is de bedoeling. Als u in de tweede periode meer werkt dan 50% van wat u volgens het UWV nog aankunt (uw restverdiencapaciteit), dan ontvangt u een loonaanvulling. Deze bedraagt 70% van het verschil tussen het laatst verdiende loon en de restverdiencapaciteit (beide gemaximeerd tot circa ā‚¬ 48.716,-). Werkt u minder dan de helft van wat u volgens het UWV zou kunnen, dan krijgt u slechts een percentage van het minimumloon als uitkering.

3. Minder dan 35% arbeidsongeschikt: geen uitkering van de overheid
Bent u minder dan 35% arbeidsongeschikt, dan ontvangt u geen uitkering van de overheid. U blijft in principe bij uw werkgever in dienst.

Conclusies:

  • Werknemers die volledig en langdurig arbeidsongeschikt zijn ontvangen een aanvaardbare uitkering.
  • De uitkering voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn is afhankelijk van het al dan niet hebben of kunnen vinden van (aangepast) werk. Wie er niet in slaagt nog voldoende zelf te verdienen valt al gauw terug naar een inkomen onder bijstandsniveau
  • Werknemers met een hoger inkomen dan het maximaal in de WIA verzekerd loon van circa ā‚¬ 48.716,- per jaar lopen extra inkomensrisico’s bij arbeidsongeschiktheid.

Mogelijke oplossingen:
Indien uw werkgever u de mogelijkheid geeft deel te nemen aan een collectieve verzekering, waarbij het risico op grote inkomensterugval bij arbeidsongeschiktheid wordt verzekerd, zijn er drie mogelijkheden:

1. Aanvullende WGA-verzekering via uw werkgever
Deze verzekering garandeert u een inkomen bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van minimaal 70% van uw oude inkomen tot een maximum van circa ā‚¬ 48.716,- per jaar. Hierbij is deze uitkering niet afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid en of u wel of niet voldoende werkt.

2. Aanvullende Excedentverzekering voor mensen die meer verdienen dan circa ā‚¬ 48.716,-
Uw werkgever kan er voor gekozen hebben om ook inkomens boven de ca. ā‚¬ 48.716,- (maximum SV-jaarloon) particulier te verzekeren. In dat geval wordt de uitkering van het UWV aangevuld tot 70% van het inkomen boven het maximum SV-jaarloon van ca. ā‚¬ 48.716,-. Bij deze uitkering wordt rekening gehouden met het percentage van arbeidsongeschiktheid.

3. Aanvullende Excedentverzekering om de uitkering te verhogen van 70% naar bijvoorbeeld 80%
Uw werkgever kan er ook nog voor kiezen de uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid te verhogen van 70% naar 75% of zelfs naar 80%. In dat geval wordt de uitkering aangevuld met het gekozen percentage van de verhoging. Ook hier wordt rekening gehouden met het arbeidsongeschiktheidspercentage.

WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten. Deze regeling is bedoeld voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten en volledig, niet duurzaam ongeschikten. Op dit moment bent u verzekerd bij het UWV.

Wat betekent dit concreet voor u als werkgever? Naast de basispremie die iedere werkgever verplicht is te betalen aan het UWV, betaalt u een gedifferentieerde premie.

Gedurende de eerste 10 jaar dat een werknemer arbeidsongeschikt is en aanspraak kan maken op een WGA-uitkering, worden de kosten van deze uitkering gefinancierd uit de WGA-gedifferentieerde premie. Deze premie betaalt iedere werkgever aan het UWV (via de belastingdienst) tenzij een bedrijf kiest eigenrisicodrager voor de WGA te worden.

Het eigenrisicodragerschap voor de WGA houdt in dat u geen WGA-gedifferentieerde premie aan het UWV betaalt, maar een lagere premie aan een verzekeraar. U bent verplicht de wettelijke verplichte WGA-uitkering, de WGA-loonaanvullingsuitkering alsmede de re-intergratieverplichting voor uw eigen rekening te nemen. Een private verzekeraar neemt al deze zaken van u over.

De voordelen van een eigenrisicodragerschap is dat u geen WGA-gedifferenteerde premie meer betaalt, maar een aanzienlijk lagere premie aan een private verzekeraar. Private verzekeraars bieden u professionele re-integratie en juridische hulp. De premie blijft gelijk gedurende de contractperiode van de verzekering. De overstap van het UWV naar een verzekeringsmaatschappij kunt u 2 maal per jaar maken: op 1 januari en op 1 juli.

Interesse?
Vraag hier een offerte aan of neem contact op voor meer informatie.

Wij helpen je graag verder

In 100 jaar is het ander-half-mans-assurantiekantoor uitgegroeid tot een betrouwbaar en bloeiend bedrijf met ruim 30 medewerkers!

Zakelijk & Particulieren

Pensioenen & Hypotheken

Altijd actueel

  • 4 december

    Openingstijden feestdagen